POSJET PODRUČJU LAG-A MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

LAG Srijem organizirao je 13. i 14. srpnja 2021. godine posjet području LAG-a Međimurski doli i bregi, odnosno odlazak na dvodnevno događanje na području LAG-a Međimurski doli i bregi u okviru projekta suradnje „Turizmom razvijamo područje“.

Posjet području LAG-a Međimurski doli i bregi financiran je kroz aktivnost Razmjena iskustava, primjeri dobre prakse; odlazak partnera na događanja na područja partnera, odobrene u okviru međuteritorijalnog projekta suradnje pod nazivom „Turizmom razvijamo područje“ koji je odobren u okviru Podmjere 19.3.
Uz LAG Srijem, na projektu sudjeluju i LAG Moslavina koja je nositelj projekta te partneri: LAG Baranja, LAG Međimurski doli i bregi, LAG Papuk i LAG VIP.

Cilj projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude, educirati se i razmijeniti iskustva na području promocije i jačanja ruralnog turizma.
Ukupan iznos projekta je 1.221.498,00 kuna koji se financira u 100%-tnom iznosu iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020, Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ – provedba tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“.

Prvog dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, u kojemu su sudjelovali na radionici Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ pod nazivom „Održivo korištenje prirodne baštine u turističke svrhe“ s obilaskom primjera dobre prakse.
Zatim su posjetili izletište Goričanec na kojemu je održano događanje „Promocija područja kroz nematerijalnu kulturnu baštinu – pletenje cekara“ uz prezentacije domaćih OPG-ova.
Također, sudionici su imali priliku posjetiti Žabnik u kojem se nalazi Centar za posjetitelje Mlinarska hiža te multimedijalna zbirka u okviru Muzeja mlinara gdje je održana radionica Turističke zajednice Sveti Martin na Muri pod nazivom „Brendiranje destinacije kroz projekte“.
Na kraju prvog dana, u prekrasnom ambijentu vinarije Štampar, na Mađerkinom bregu, održana je prezentacija „Brendiranje područja kroz vinski turizam – pušipel, vinska cesta i manifestacije“.

Drugi dan studijskog posjeta sudionici su imali priliku posjetiti Zmajev vrt, impresivno imanje obitelji Valkaj smješteno na međimurskim obroncima koje se proteže na 3,5 hektra površine, a krasi ga oko 2000 stabala na kojemu je održana prezentacija „Tradicijska umijeća i botanički turizam“.
Nakon toga, sudionici studijskog putovanja su posjetili novouređenu Vinariju Cmrečnjak koja na tržište plasira 17 vrsta vrhunskih vina koja brižno čuvaju u podrumu koji se proteže na površini od 1000 kvadratnih metara.
Za kraj studijskog posjeta u Međimurskim dvorima u Lopatincu, održana je prezentacija „Kreiranje nove turističke ponude privatnih subjekata kroz projekte“.

Dvodnevnim događanjem na području LAG-a Međimurski doli i bregi doprinijelo se osmišljavanju turističke ponude, promociji domaćih, autohtonih proizvoda, razmjeni iskustava, a samim time i jačanju ruralnog turizma.

Galerija slika